Publieke WO II schuilkelder op de Arsenaalsite te Gentbrugge.

Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Algemene reportage over de toestand van de site (situatie augustus 2021)

Meer details over de oorsprong van de site kan op de algemene reportage gevonden worden (Algemene reportage hierboven vermeld als link)

Dit betreft een 2e structuur aansluitend iets meer noordelijk bij de structuur hier aangeduid met "1". De structuur kwam maar in beeld bij een volledig vrijzetten van structuur "1" en was voorheen totaal niet meer te spotten.

Luchtfoto Google Earth anno 2022.

Ik bestempel dit in de reportage wel als een publieke schuilplaats van tijdens de Duitse bezetting van WOII. Dat deze niet is opgenomen bij de publieke schuilplaatsen van Groot Gent is te koppelen aan de simpele reden dat deze bedoeld waren voor het personeel tewerkgesteld op de site en niet voor het algemeen publiek van Gentbrugge.

De structuur zit net zoals structuur "1" gedeeltelijk onder het maaiveld. Hij is van het buisvormige type (maar dan wel vrij groot) dat men nogal eens kan terugvinden langs spoorweginfrastructuur. Ze zijn vaak te vinden op locaties waar nogal wat spoorwegpersoneel tewerk is gesteld is en dus ook diende beveiligd te worden bij mogelijke bombardementen. Allicht was deze structuur een eerste kleinere aanwezige schuilstructuur waarna allicht iets later de heel wat grotere structuur "1" werd opgetrokken.

Het betreft een buisstructuur met 2 ruimtes. Vooraan (links) heb je centraal een toegang. Deze was origineel afgesloten met een betonnen deurtje met een sleufvormige opening in. Daarna kom je in een buisvormige structuur van ongeveer 1.80 meter breed en ook ongeveer 1,80 meter hoog. De lengte van de grote centrale ruimte is allicht een kleine 8 meter. Aan beide zijdes zijn bankjes aangebracht. Achteraan deze kamer had deze structuur in het plafond een ronde nooduitgang. Volledig achteraan zit bijkomend nog een kleine aansluitende ruimte van ongeveer 1,5 meter diep waarvan de echte functie nog onduidelijk is. Ze is namelijk gekoppeld aan de hoofdstructuur maar de toegang er naartoe is enkel beschikbaar met een vrij kleine toegang.

De hier besproken structuur was bij vondst nog afgesloten met een betonnen deurtje. Hij heeft allicht tussen de 50 en 80 jaar in zijn geheel verstoken gezeten onder de heuvel want zijn toegang was bij eerste bezoeken aan de locatie van structuur 1 zeker niet zichtbaar.

In eerste instantie kon je enkel zeer beperkt maar een blik naar binnen gooien via een kleine sleuf in het bijhorende deurtje. Bij verdere opruiming werd de toegang tot het deurtje verder vrijgemaakt maar ook de scharnieren waren zodanig beschadigd dat openen van het deurtje onmogelijk was zonder deze laatste te breken, wat uiteindelijk werd gedaan om het structuurtje te kunnen prospecteren.

Het deurtje werd bewaard in de ingangskuil bij het structuurtje. Het zou er eigenlijk opnieuw eens uitgehaald moeten worden maar het is sowieso te zwaar om het alleen en zonder hulpmiddelen uit deze kuil te krijgen en te verplaatsen. Ik schat het gewicht toch op een kleine 100 a 150 kg.

Achteraan heeft deze structuur nog een extra kleine ruimte. In dat kleine aparte gedeelte bevinden zich nog restanten die van door de achterwand komen (buiten gekende structuur dus) van buizen gekoppeld aan een verwarmingssysteem dat doorliep onder de bankjes in de hoofdstructuur. Deze ruimte is maar beperkt toegankelijk via een kleine opening van misschien 0.5 m op 0.5 m.

Ook de originele bankjes zijn in dit geval nog vrij goed bewaard aanwezig. Door de band vind je deze structuren terug als lege buisstructuren maar in dit geval zitten de bankjes er nog vrij herkenbaar in, wat de structuur zeker uniek maakt.

Intern zit nabij de achterzijde van deze ruimte nog een zwaar belabberd aanwezig trapje, om via een nooduitgang de structuur te kunnen verlaten. Dit was opgebouwd uit kleine aan elkaar bevestigde stukken houten spoorwegliggers. Helaas is dit zo belabberd dat het amper nog aan elkaar hangt en uit elkaar gevallen op de bodem van de structuur ligt.

Ook zeker uniek is dat deze structuur elektrisch verlicht is geweest en beschikte over een soort van centrale verwarming waarvan de buizen van achter de achterwand van het kleine tweede kamertje komen. Dit laat vermoeden dat er mogelijks zelfs nog een tegenhangende gelijkaardige structuur tegen zijn achterwand zit die mogelijks heden ook nog niet zichtbaar is.

Op dezelfde plaats zie je tegen het plafond een nooduitgang zitten waarlangs de structuur ooit in nood via het dak verlaten kon worden.

De structuur werd na het prospecteren afgesloten met een rooster om te verhinderen dat men te pas en te onpas hem intern zou betreden. Het nog aanwezige houtwerk is namelijk in die mate verweerd en vergaan dat het bij het minste contact breekt. Nu vertoont de structuur nog goed herkenbare zaken maar dit zal zeker geen lang leven meer beschoren zijn als hij globaal permanent mocht open gesteld worden en bezocht door Jan en alleman.

De grote structuur waar deze allicht iets oudere structuur werd tegen aangebouwd, is in de jaren na WOII in dit geval dus nog gebruikt als een schietstand. Voor wie specifiek deze structuur bedoeld was, zo direct naast de grote schuilstructuur is ook voor mij onduidelijk. Allicht was het personeel bedoeld in in structuur "1" te schuilen alvast verschillend van wie in deze buisstructuur diende te schuilen.

Na WOII is de structuur allicht in de begroeiing overwoekerd geraakt en geleidelijk aan verdwenen onder het talud achter de grotere buisstructuur. Hier dook hij pas opnieuw boven water bij het uitwendig vrijzetten van de grotere structuur "1" in 2022.

Een rondgang op basis van foto's doorheen deze toch nog zeer goed bewaarde structuur - pas teruggevonden juli 2022.

Zoals structuurtje op 25/07/2022 eerste keer werd gezien.

Het structuurtje zit letterlijk ter hoogte van het toegangssas van de grote schuilstructuur, op de linker kant, kortbij de omheining van het terrein met de P&R Arsenaal. Zoals u ziet hierboven zal de structuur aan zijn toegang zeker voor meer dan de helft van de hoogte van de betonnen deur onder het toenmalige maaiveld verstoken.

Vrijmaken van de structuur op 28/07/2022

In dit geval is er rond de toegang niets meer zichtbaar van een beschermingssas dat deze toegang zeker zal gehad hebben. Je ziet rondom de toegang nog enkele houten spoorwegbilzen gebruikt als wandpanelen en dit doet vermoeden dat aan de toegang ooit een zigzag zal uitgewerkt geweest zijn met dergelijke spoorwegliggers. Aan de bovenzijde en aan de zijkanten was de structuur aangevuld met grond. Op de bovenzijde was de structuur zelf afgedekt met kasseistenen wat vrij klassiek is bij dit type buisstructuren..

Detail van de binnenzijde van de geopende structuur

Dit types van structuren vind je door de band terug als volledig lege buisstructuren, vaak ondertussen vergaan tot sluikstorten. In dit geval zijn heel mooi nog de resten te zien van de bankjes aan de beide zijdes van de structuur. Ook de houten bodem is nog aanwezig. Helaas is alles zodanig verweerd qua hout dat je bij betreden ervan sowieso door de bodem zakt. Dit maakt dat de structuur zeer zwak is. Als de middengang te zwaar zou beschadigd geraken, heb je risico dat wat nog rest van bankjes, gewoon samenzakt en naar beneden glijdt naar het center van de structuur die nog altijd een ronde vorm heeft op de bodem.

Ook zie je duidelijk dat net zoals bij gelijkaardige types van structuren, de wanden met stalen trekkers in de lengte worden bij elkaar gehouden.

Heel uniek bij deze structuur is dat er zelfs sporen te zien zijn van een ooit in deze structuur aanwezige primitieve vorm van centrale verwarming. Je ziet hier alvast de restanten van de bijhorende buizen onder wat nog rest van de bankjes (links achter de toegang als je binnenkomt).
Details van wat ooit toch duidelijk bankjes waren.
De structuur was ook wel degelijk geëlektrificeerd en voorzien van verlichting. Er zijn namelijk ook nog enkele mooie originele verlichtingsarmatuurtjes terug te vinden.
Achteraan de grote schuilruimte zie je in het plafond een door de band ronde maar in dit geval vierkante opening. Hier bevindt zich zoals bij al dit type buisstructuren, de nooduitgang. Deze is zoals je hier kan zien van de binnenkant uit geblokkeerd tegen openen van buitenaf.
Ook uniek maar al in zeer slechte staat, is een trapje gemaakt om die nooduitgang te kunnen bereiken. Deze was gemaakt uit 3 tegen elkaar verbonden stukken spoorwegliggers die samen een trap vormden. Dit werd nog nooit ergens anders nog teruggevonden tot op heden. Helaas is ook dit exemplaar ondertussen uit elkaar gevallen.
Achteraan de schuilruimte, is onderaan in de achterwand een kleinere doorgang voorzien om zo uit te komen in een kleinere ruimte, maximaal anderhalve meter diep. Hier zie je duidelijk de buizen van de originele verwarming verdeeld vertrekken naar de beide zijdes van de structuur. Merkwaardig laat wat je hier ziet vermoeden dat er nog iets is achter de achterwand die je hier ziet. Persoonlijk vermoed ik dat er nog een gelijkaardige schuilstructuur aan de achterzijde van deze wand zit. Dit zou betekenen dat de structuur zeker nog een gans stuk groter is dan wat we hier zien en er mogelijks nog een gelijkaardige schuilruimte doorloopt achter wat we nu weten zitten. Aan de buitenzijde is dit een nog altijd sterk overwoekerd gedeelte en zou dit gerust kunnen de waarheid zijn. Ook dit stukje structuur werd verlicht zoals u kan zien.

Een ganse reeks beelden om toch duidelijk te maken hier met een nog uniek maar zeer weke structuur te zitten die zeker bewaren waard is. Is als dit zou in feite al lang beschermd moeten zijn als uniek stukje erfgoed.

De toegang werd toen na het vrijmaken en prospecteren op een zeer provisoire manier afgesloten om toch niet teveel de aandacht te trekken op het terrein.
De structuur werd enkele dagen later afgesloten met een rooster dat kon worden gerecupereerd in een leegstaande elektriciteitskabine op de site. Voordeel is dat hij hierdoor met de rooster vlot te bekijken valt van buitenaf naar binnen zonder de weke structuur intern te moeten betreden.

Helaas diende ook dit structuurtje in 2024 teruggevonden te worden zoals links op de foto zichtbaar. Enkelen vonden het blijkbaar toch nodig het rooster los te maken en zelfs de moeite niet te doen het opnieuw dicht te maken. De losgemaakte bouten lagen gewoon bovenop het dak. Hij moet op dat moment alvast enkele maanden zo open gestaan hebben.

De structuur werd bij vaststelling opnieuw afgesloten. Laat deze structuur afgesloten als u hem nog een beetje bewaard wil houden AUB. Dit is een zeer uniek structuurtje waarvan allicht geen gelijke meer te vinden is in dergelijke toestand. Indien u foto's wenst, neem gerust contact op via info@bunkergordel.be maar probeer te vermijden er nog veel intern in rond te lopen omdat dat zijn einde zal betekenen als vrij intacte structuur.

Lokatie waar deze structuur zich bevindt:

De structuur ligt dus juist achter de huidige P&R parking Den Arsenaal en is heden gemakkelijk terug te vinden links van de toegang, eenmaal u het terrein betreedt via de hoofdingang. Hij zit op de zijkant van de grotere structuur.

Alle verdere info en aanvullende foto's (zeker voor wat nog ontbreekt) blijven zeker welkom op info@bunkergordel.be.